corpuri în tranziție/ atelier de dans și film

@ zilele dansului contemporan la Brașov, 1-9 oct 2016

corpuri-in-tranzitie-atelier-intensiv-de-dans-contemporan-si-film_01

Profesor coordonator: Simona Deaconescu

6, 7, 8 octombrie
15.00 – 18.00 (cu pauză)
Centrul Cultural Reduta

Participarea este liberă și limitată la 20 locuri (cursul se adresează dansatorilor profesioniști la început de drum, dansatorilor ne-profesioniști, elevilor de la liceele de profil, actorilor și altor performeri, cu vârsta peste 15 ani.)
Înscrieri: tangajdance@gmail.com , cu subiectul “Înscrieri Atelier Corpuri în Tranziție Brasov”.

Atelierul propune o introducere în tehnici de dans și compoziție coregrafică adresat tuturor persoanelor care vor să se familiarizeze cu metodele dansului contemporan, dublat de exerciții de filmare creative, finalizate cu realizarea unor filme de dans scurte. În timpul celor 4 ore de atelier participanții vor descoperi alături de coregraful și regizorul Simona Deaconescu noi posibilități de explorare a corpului și de lărgire a universului personal prin folosirea camerei ca o prelungire a corpului în mișcare. Atelierul are un ritm dinamic și jucăuș, fiind structurat în două părți care explorează cele două dimensiuni ale atelierului.

Dansul
Această parte a atelierului oferă ustensile care pot fi folosite pentru procesul de înțelegere și creație a dansului, bazat pe principii împrumutate din știință precum gravitația, propagarea sunetului și corpul cognitiv. Atelierul are la bază o serie de exerciții care pun corpul într-o stare mereu activă bazate pe: o respirație corectă, schimbul de greutate, alinierea corporală și defragmentarea ei, ritmuri constante și dinamici variate, conectarea fluidă a articulațiilor, folosirea întregului corp atunci când dansăm, schimbul de energie la nivel de grup, menținerea și pierderea echilibrului ca instrumente creative.

Printr-o serie de exerciții se vor antrena reflexele de coborâre și plutire la sol, echilibru, ritmicitate și fluiditate în picioare și se vor explora metode prin care ele pot fi folosite în crearea unor coregrafii. Se vor studia concepte de mișcare precum: fluiditate organică, vibrație urbană și asumarea riscului. Prin intermediul improvizațiilor cu teme de mișcare și compoziție diverse se va ajunge la o înțelegere cerebrală a mișcării, la un corp relaxat și sigur pe el.

Filmul
A doua parte a atelierului este dedicată folosirii camerei de filmat ca un instrument creativ care vine în completarea corpului. Organizată sub forma unui laborator dinamic, partea dedicată filmului va încuraja cursanții să realizeze o coregrafie a camerei și să își structureze ideile sub forma unui film de dans scurt.

În timpul atelierului Simona va împărtăși cunoștințe de bază despre crearea unei coregrafii pentru cameră, precum și noțiuni specific cinematografice: încadraturi, unghiulații, mișcări de aparat, folosirea luminii și a spațiului și manipularea universului sonor. Toate aceste exerciții vor fi explorate în laborator, astfel încât orice noțiune teoretică să poată fi exersată practic. Participanții vor fi încurajați să creeze în grup sau individual un film de 1 minut care va fi prezentat publicului.

Participanții sunt rugați să vină la atelier cu îmbrăcăminte lejeră de mișcare. Organizatorii vor pune la dispoziția cursanților un aparat de filmare, precum și alte instrumente auxiliare. Cei care dețin o cameră personală sunt încurajați să o aducă la curs. Participarea la atelier nu este condiționată în niciun fel de deținerea unui aparat de filmat, aparatele personale fiind folosite opțional.